In Nederland vechten we al honderden jaren tegen het zee- en grondwater en de constructies van onze huizen zijn daar dan ook volledig op aangepast. Het is niet mogelijk om een woning direct op de grond te plaatsen zonder maatregelen te nemen tegen bodemvocht. Aangezien bij ons het grondwater nogal eens omhoog komt, zou dat betekenen dat dit door je woning kan worden opgezogen en dat je dus natte muren en vloeren krijgt. Eén van de voorgaande manieren om dit op te lossen was door een kruipruimte aan te brengen onder het huis en onder het grondniveau.
Inhoud
Wat is een kruipruimte?
Omdat we vandaag de dag betere technieken hebben om grondwater aan te kunnen, zie je in nieuwbouwwoningen nauwelijks nog een kruipruimte. Oudere woningen hebben deze vaak wel. Het is een lege ruimte onder de woning, vaak van rond de 80 centimeter hoog (afmetingen verschillen) en met een ingang achter de voordeur. Deze ruimte diende ervoor de woning en het grondwater van elkaar te scheiden en werd ook gebruikt om leidingen te leggen. In principe is dit een prima idee, ware het niet dat kruipruimtes in sommige gevallen juist meer vochtproblemen opleverden.
Vochtproblemen in de kruipruimte
Kruipruimtes zijn van nature kil en nat. Het komt nogal eens voor dat er plassen water op de bodem te zien zijn en dat de luchtvochtigheid erg hoog is. Hierdoor ontstaat er condensatie zowel op de muren als tegen de onderkant van de vloer. Omdat kruipruimtes vaak slecht worden geventileerd kan dit vocht niet worden afgevoerd en zal het schimmels en zwammen kunnen veroorzaken. Daarnaast kan het vocht omhoog trekken je woongedeelte in, kan het houtrot veroorzaken in je houten vloer, trekt het ongedierte aan en zal je vloer kil aanvoelen. Je merkt dan ook een muffe geur uit je meterkast of via je kruipruimteluik. Een ongezond klimaat in je kruipruimte kan dus negatieve gevolgen hebben voor het klimaat in je eigen woning. Gelukkig is dit vrij gemakkelijk op te lossen.
Kruipruimtes en ventilatie
Door de ventilatie in je kruipruimte te bevorderen geef je het vocht in de lucht de mogelijkheid naar buiten afgevoerd te worden voordat het op je muren en vloer neerstrijkt. Bovendien kan je kruipruimte veel beter drogen als deze ventileert en maken schimmels en zwammen geen kans. Het is dus om vele redenen een goed idee om de ventilatie van je kruipruimte eens goed te beoordelen. Als deze niet voldoende is, dan zal je er altijd profijt aan hebben de ventilatie te verbeteren. Vooral als je ook vloer- of bodemisolatie plaatst is dit van groot belang, omdat een slecht klimaat de isolatiewaarde niet bevordert en omdat het isolatiemateriaal de ventilatie onder je woning alleen nog maar meer verslechtert.
De methoden
Er zijn twee manieren waarop je de ventilatie in je kruipruimte kunt (laten) verbeteren. Allereerst kun je deze via je spouwmuur laten verlopen. Heb je geen spouw, dan is het plaatsen van ventilatieroosters de beste oplossing.
- Ventilatie via de spouwmuur: door een gat aan de buitenkant en aan de binnenkant van de muur te maken zal je via je spouw direct frisse lucht je kruipruimte in kunnen laten vloeien. Zorg er wel voor dat het gat in de buitenmuur net boven het maaiveld is gelokaliseerd en het gat in de kruipruimte halverwege de binnenmuur. In een gemiddelde woning zal 4 tot 6 van deze gaten voldoende zijn voor een goede ventilatie. De gaten bescherm je met een ventilatierooster zodat er niet te veel water naar binnen kan met slecht weer.
- Ventilatie via roosters: heb je geen spouw, dan zal je de kruipkelder met de buitenwereld moeten verbinden door een koker te gebruiken. Deze gaat van net boven het maaiveld schuin naar beneden je kruipruimte in. Aan het einde van de kokers bevindt zich een ventilatierooster. Ook hier zijn in de gemiddelde woning 4 tot 6 verbindingen voldoende.
De gevaren van radongas
Als laatste is het erg verstandig om voor een goed klimaat in de kruipruimte te zorgen, omdat radongas anders je woning binnen kan trekken. Radongas is een radioactief gas dat komt uit de bodem, maar ook uit bepaalde bouwmaterialen. Je ontkomt hier niet aan, maar door je kruipruimte te ventileren houd je de concentraties zo laag dat er geen schade kan worden aangericht. In Nederland hebben we geen rotsige bodem en daardoor zijn de gehaltes aan radongassen in de grond bij voorbaat al laag. Dat betekent echter niet dat je hier geen aandacht aan hoeft te besteden. Zorg daarom voor goede ventilatie in je woning en kruipruimte en dek de bodem van je kruipruimte eventueel af met een luchtdicht folie.
Vergelijk offertes
Je kunt een specialist inschakelen om de ventilatie in jouw kruipruimte te komen analyseren en om aan de hand daarvan een plan van aanpak op te stellen. Dit gebeurt vaak al als onderdeel van isolatiewerkzaamheden aan de vloer. Open hier onze vergelijkingstool en je kunt alvast enkele offertes opvragen voor jouw specifieke klus.