Informatie en advies over vloerisolatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wanneer je een nieuwe woning aan het bouwen bent dan krijg je uitgebreid te maken met de eisen die in het Bouwbesluit zijn vastgelegd. Het bouwbesluit vat samen aan welke bouwtechnische voorschriften alle bouwwerken in Nederland op het moment van oplevering aan moeten voldoen. Daarnaast zijn er ook regels die gelden bij renovaties, bij het plaatsen van een aan- of uitbouw en andere nieuwe constructies of toevoegingen aan woningen. Wat betreft isolatie is het Bouwbesluit vrij streng, maar daar krijg je dan zo een uitstekend geïsoleerde woning voor terug. Hier lees je over de informatie die in het Bouwbesluit staat voor vloerisolatie.

 

Het Bouwbesluit in het kort

Het eerste Bouwbesluit is in 1992 opgezet net als doel voor het gehele land gelijke bouwvoorschriften op te stellen. In 2003 en in 2012 werd deze vervolgens vernieuwd en aangepast en dit is de versie waarmee iedereen in de bouw mee moet werken. In 2021 zal het Bouwbesluit opgaan in Besluit Bouwwerken Leefomgeving wanneer ook de nieuwe Omgevingswet een intrede zal maken. Vandaag de dag kun je in het Bouwbesluit alle regels vinden omtrent de veiligheid van een bouwwerk, de gezondheid van de gebruikers en de energiezuinigheid van het bouwwerk. Ook het gebruiken en slopen van gebouwen wordt erin aan regels gelegd.

 

Vloerverwarming en het bouwbesluit

Ga je je vloer renoveren of ga je een nieuwe woning bouwen, dan krijg je dus te maken met het Bouwbesluit. Wat betreft isolatie wordt hierin vastgesteld dat je vloer bij de oplevering een bepaalde Rc-waarde moet kunnen laten zien. Met Rc-waarde wordt de isolatiewaarde van het gehele oppervlak genoemd. Het staat voor hoeveel warmte het oppervlak tegenhoudt, dus hoe hoger het getal hoe beter de isolatiewaarde. De waarden in het Bouwbesluit zijn minimumwaarden:

  • Gerenoveerde vloer: Rc-waarde van 2,5
  • Nieuwbouwvloer: Rc-waarde van 3,5.

 

Waarom deze waarden?

Deze minimum isolatiewaarden zijn er natuurlijk niet voor niets en ze zijn ook anders voor het dak of de muren. Voor vloeren levert een Rc-waarde van tussen de 3,5 en 5 je het beste resultaat op. Je zal het meeste kunnen besparen, een gemiddelde investering moeten doen en dus zo een korte terugverdientijd realiseren. Bij een gerenoveerde vloer liggen de eisen lager, maar dit betekent niet dat je dan niet ook geen Rc-waarde van 3,5 hoeft aan te houden. Door iets meer te investeren in een beter isolatiemateriaal kun je je investering sneller hebben afbetaald en kun je echt beginnen met besparen.

 

Hoe haal je een Rc-waarde van 3,5?

Als je zelf aan het isoleren gaat, of je bent bezig een isolatiemateriaal uit te zoeken voor jouw vloer, dan zal je de Rd-waarde vaak zien. De Rc-waarde geeft aan hoe goed het gehele oppervlak isoleert, maar de Rd-waarde laat dit zien voor alleen het isolatiemateriaal zelf. Als je je isolatiemateriaal uitkiest, zorg er dan voor dat er een Rd-waarde van 3,3 of meer bij wordt vermeld. Op die manier kun je een Rc-waarde van 3,5 halen voor je vloer.

 

De beste materialen voor vloerisolatie

Wat betreft vloerisolatie zijn er een groot aantal materialen op de markt. Omdat er wettelijke eisen zijn vastgesteld in het Bouwbesluit zullen deze die eisen allen in acht moeten nemen. Daarom kun je voldoende isolatiematerialen vinden waarmee je de juiste Rc-waarde kunt halen voor je vloer. Aannemers en isolatiespecialisten zijn zich hier ook ten zeerste van bewust en kunnen je zeker helpen het beste materiaal te vinden. Houd er wel rekening mee dat je als je ook vloerverwarming laat plaatsen een Rc-waarde van minstens 5 realiseert. Anders gaat er te veel warmte van de vloerverwarming verloren via de onderkant.

 

Bewijs

Hoe weet je zeker of een bedrijf zich aan de regels van het Bouwbesluit houdt? Dat is erg makkelijk om te controleren. Kijk of ze het KOMO-keurmerk mogen voeren. Dit is het belangrijkste keurmerk in de bouw en bedrijven die deze certificering hebben behaald hebben kunnen bewijzen, en moeten nog steeds bewijzen, dat ze voldoen aan alle eisen die zijn vastgelegd in het Bouwbesluit. Dit geldt overigens ook voor de materialen die ze gebruiken. Ga je zelf isoleren, dan kun je dit dus ook controleren. KOMO staat voor Keuring en Onderzoek van Materialen voor Openbare Werken en deze delen keurmerken uit voor materialen en kwaliteitsverklaringen voor bedrijven.

 

Vergelijk offertes

Ben je geïnteresseerd in vloerisolatie? Dan wil je natuurlijk een isolatiebedrijf aannemen dat zich volledig aan de regels in het Bouwbesluit houdt. Wij staan in contact met een aantal betrouwbare bedrijven die je exact kunnen vertellen hoeveel zij zouden vragen voor jouw vloerisolatie.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?